Hvorfor valnødder?

Valnøddetræer vokser relativt hurtigt og bliver til store træer, som kan binde meget CO2. Oveni det producerer de valnødder! Valnødder har adskillige anvendelsesmuligheder – de kan sælges hele med skal, som knækkede nødder, malet til mel, presset til valnøddeolie og skallerne kan bruges som jordforbedring eller endda isolering. 

Valnødder er rige på fibre, antioxidanter og umættede fedtsyrer. En af dem hedder alfa-linolensyre (ALA) og er en omega 3-fedtsyre. Derudover indeholder de både E – og B-vitaminer, kalium, calcium, magnesium, fosfor, jern og zink og kan altså bidrage med mange gode mineraler og vitaminer.

Hvilke sorter har vi plantet? 

Vi har plantet i alt ca. 20 forskellige sorter, som hver især har forskellige egenskaber. Et eksempel er den hollandske sort ”Big and Easy” der – som navnet antyder – er en stor nød og nem at knække mellem to fingre. Et andet eksempel er sorten ”Saida”, som er en dansk valnød fremavlet af Claude Guillou, som får en meget stor nød. Sorten ”Rote Donau” har både rødt skind omkring nødden og rødt løv. Sorten ”Buccaneer” kommer fra Belgien og er fremavlet mellem 1. og 2. verdenskrig og kendetegnet ved enorme træer. Således er der altså stor diversitet i både nødderne, løvet og træerne. I 2019 var vi på ekskursion til 5 økologiske valnøddeavlere i Frankrig. Her stiftede vi bekendtskab med sorterne ”Fernor” og ”Lara”, som vi nu har fået podet og senere plantet på Havmøllemarken. Vi har valgt 4-5 store produktionssorter og plantet de øvrige sorter i mindre antal.

Hvordan høster, tørrer og bearbejder man valnødder?

Valnødderne skal høstes i oktober ad flere omgange. Man venter til nødderne falder af træet og så opsamles nødderne fra jorden. Derefter skal de sorteres og tørres. Tørring kan ske på gammeldags manér på et tørreloft med lamelgulv, så der er luftigt og tørt, hvilket tager 1-2 måneder. I dag bruges moderne tørringssystemer, hvor nødderne bliver tørret med 27-30 grader varm luft i ca. 3 døgn til vandindholdet i nødderne er nede på ca. 9 %.

Kan man producere valnødder i Danmark? 

Valnøddetræer har groet i Danmark i mange år, typisk som enkelte træer i private haver, men det er ikke almindeligt som produktionstræ. 

Valnøddetræet kommer oprindeligt fra Centralasien og er et hårdført træ. Det tåler frost godt, men er følsomt overfor sen forårs-frost i.f.t. bestøvning. Danmark har tidligere ligget på den nordlige grænse for, hvor valnøddetræer vokser, men p.g.a. klimaforandringerne så må det forventes, at der bliver bedre og bedre betingelser for at dyrke valnødder i Danmark. 

Hvilke udfordringer er der ved dyrkning af valnøddetræer i Danmark?

Da valnøddetræ ikke er et udbredt produktionstræ i Danmark, er der begrænsede erfaringer. På vores ekskursion til valnøddeområdet ved Grenoble i 2019 besøgte vi bl.a. et forskningsinstitut. Her kunne de fortælle, at der er både insekter, bakterier og svampe, som angriber valnøddetræer. Vi ved ikke, hvilke trusler der ligger forude i.f.t. vores prototyper, men de økologiske avlere vi besøgte i Frankrig virkede ikke stressede i.f.t. diverse skadedyr. 

De arbejdede med de midler de havde til rådighed og accepterede den potentielle nedgang i høstudbyttet, som skadedyr og klimaforhold i øvrigt medførte.

Den eneste beskyttelse vi har på de små nye træer, er et plastikrør om stammerne. Det forhindrer, at rådyrerne fejer deres gevir mod dem. Derudover er vi hjulpet godt på vej af valnøddetræet selv. De producerer nemlig et stof kaldet ”Juglone”, som er giftigt for mange dyr og planter. Det betyder at hare, mus og rådyr ikke kan tåle at spise af træerne og derfor ikke er en trussel. Nogle dyr håndterer giften ved at nippe til bladene og dermed kun få en lille dosis. Den som fungerer som naturlig ormekur, men skader ikke træet. 

Det faktum at valnøddetræet producerer juglone gør at vi skal overveje, hvilke andre afgrøder vi planter tæt ved træerne. En af de avlere vi besøgte i Frankrig, havde erfaring med hvilke planter der er ”venner” med valnøddetræer og hvem som ikke er. Den liste har vi bragt med hjem, så vi kan fokusere på vennerne!

Scroll to Top